GAME BOOK NI LAH YANG BANTU ANAK SAYA PULIH KETAGIHAN GAJET

Pernah tak korang alami situasi2 berikut:
.
1) Bila pergi makan kat restoran dengan family, anak tak duduk diam, berlari sana sini dan buat bising sampai semua pelanggan kat kedai tu melemparkan pandangan sinis. -____-
Last-last, sebab kita dah malu, so kita bagi je phone kat anak, yang di dalamnya dah standby 50 juta jenis games. Supaya keadaan kembali tenang dalam sekelip mata.
.
2) Bila pergi kenduri kawen, baru nak suap nasi minyak, tetiba anak cranky sebab orang terlalu ramai, rimas dan panas. Again, kita lebih percayakan "the power of ipad" untuk menyelesaikan semua masalah, untuk menenangkan anak.
.
3) Bila pergi klinik, kena tunggu giliran kemain lama, dan keadaan semakin haru bila anak start cranky sebab bosan menunggu terlalu lama. Maka as usual, the best solution is...gadget! Silakan lah main, asalkan kau behave ye, anakku.
.
4) Bila pergi masjid nak dengar ceramah atau nak solat berjemaah atau nak solat terawih, konon-konon nak biasakan anak pergi masjid, tapi end up anak bosan, buat bising, berlari-lari, berguling-guling dan mengganggu jemaah lain. Last-last kita pun serik nak bawa anak pergi masjid lagi.
.
5) Bila travel long-haul flight, anak bosan dan tantrums dalam flight sampai semua passengers lain pandang dengan mata berapi-api. Flight entertainment pulak tak kena dengan citarasa anak. Maka jadilah ia one of the most terrible journey in your life.
.
Sama juga bila travel naik kereta, lepas berjam-jam dalam kereta, anak mula buat perangai lalu mak bapak pun stress lalu terkandas di playground RNR sampai subuh esoknya. 😂
.
6) Bila pergi supermarket, sorang anak ke sana, sorang lagi ke sini, dua-dua taknak duduk diam dalam troli, end up satu haprak pun tak dapat beli sebab sibuk mengejar anak, mujurlah sempat sambar sepeket nugget, cukuplah untuk juadah selama seminggu.
.
7) Ajak anak2 jiran datang rumah, tapi end up diorang bawa tab/phone masing-masing dan sibuk main game instead of bermain dan berinteraksi sesama mereka.
.
Haa setiap manusia yang bergelar ibu bapa mesti boleh relate dengan semua situasi di atas kan? 🤭
Bila berhadapan dengan situasi haru biru macam ni, mesti ada sekelumit perasaan bertandang di lubuk hati--
.
"Kenapa lah aku tak pakai kondom suatu ketika dahulu." 😂
.
Ok gurau.
.
Bukan nak menambahkan penyesalan di lubuk hati korang, tapi hari ni saya nak share satu penyelesaian yang mampu merawat kebosanan anak, meningkatkan kewarasan mereka terutama bila berada di tempat awam, dan seterusnya mengatasi masalah ketagihan gajet pada anak-anak!
.
Mengikut pengalaman saya, bila saya start dedahkan Game Book ni kepada anak saya, he actually start to love books more and learn faster!
Dia sendiri yang akan minta nak buat aktiviti dalam game book ni, dan tidak lagi endahkan gajet.
.
And that's the BIG WHY behind the making of this Haikal's Game Book
Macam mana ia dah bantu kurangkan ketagihan gajet dan improve perkembangan anak saya, begitulah juga saya harapkan ia dapat bantu anak-anak orang lain. 





Percayalah, your kids will love these Game Book.

Ingat balik macam mana kita seronok dan leka main game-game macam ni masa kecik-kecik dulu.

Seronok kan?

.
So cuba introduce kat anak-anak kita pulak.
Diorang pun deserve childhood yang enjoy macam kita dulu-dulu.
Dan saya gerenti diorang akan jatuh cinta dalam sekelip mata.
Ipad tak charge seminggu pun diorang tak hairan dah. 


Haikal's Game Book dicipta khas untuk--
.
🔴 Kurangkan ketagihan anak pada phone, ipad, TV.
🔴 Elakkan anak rasa bosan dan cranky kat tempat awam, seperti restoran, kenduri, atau masjid.
🔴 Memudahkan perjalanan bila travel jalan jauh dengan anak-anak. 
🔴 Menyemai minat terhadap buku dalam diri anak, terutama bagi anak yang dah terbiasa “learning” guna gajet.
🔴 Hentikan kejadian berebut phone sesama adik beradik.
🔴 Hentikan tabiat anak yang suka curi-curi tengok phone, bila mak bapak tengah tidur.  😓
🔴 Membantu ringankan beban pengasuh atau penjaga supaya dapat kurangkan pendedahan TV dan gajet pada anak jagaan.


Haikal's Game Book —
.
✔ mempunyai 60 pages (setiap buku),  
dan setiap page adalah kertas keras yang di-laminate (supaya anak boleh conteng padam berulangkali)
✔ Konsep reusable: Conteng, Padam, Repeat!
✔ Sesuai untuk anak 2-8 tahun
✔ Sesuai untuk group activity / family activity. Kerana setiap page boleh di pisah-pisahkan dan dikongsi beramai-ramai.
✔ Saiz A5, muat dalam handbag, dan mudah dibawa ke mana-mana.
✔ Kertas high quality, keras, tak mudah koyak dan tahan bertahun-tahun!
✔ Setiap aktiviti sangat menyeronokkan dan tak membosankan walau dibuat berulang kali.


MATCHING GAME



Age: 2 tahun ke atas
Activities: Shadow matching, Front-half and back-half matching, Adult & baby animals matching, and many more.

Benefits:
Improve fine motor skills
Improve visual memory
Improve concentration & focus span
Increase ability to find similarities and differences
Ability to classify things that are grouped by similar traits
Improve vocabulary



LET'S DRAW


Age: 3 tahun ke atas
Activities: Drawing symmetry, Complete the missing parts, and Connecting Dots.

Benefits:
Improve fine motor skills & pincer grasp
Improve creativity
Boost positive emotions
Increase focus span



SPOT THE DIFFERENCE



Age: 4 tahun ke atas
Activity: Identifying small differences between two similar images.

Benefits:
Train visual and short term memory
Increase concentration
Improve ability to sense differences


MAZE


Age: 4 tahun ke atas
Activity:Finding the final destination from easy to difficult maze images.

Benefits:
Improve fine motor control
Boost up confidence & concentration
Train visual ability
Improve problem solving skills



HIDDEN THINGS


Age: 5 tahun ke atas
Activity: Finding small and large hidden objects in given images

Benefits:
Improve concentration
Train visual ability
Improve problem solving skills
Increase focus span



 Age 2-4

Age: 4-6



Untuk order, klik sini :


Untuk pertanyaan, sila whatsapp 010 225 0494





And dont worry kalau anda taknak beli game book dari saya, sebab saya nak share the steps to DIY your own game books! Sebab saya percaya, DIY game book adalah lebih berimpak tinggi kepada perkembangan anak-- sebab hasil air tangan ibu!
.
Orang kata,
susah-susah dahulu, senang-senang kemudian.
Tapi saya kata,
susah sekali je, senang banyak kali sebab gamebook ni boleh diulangpakai berkali-kali. Yang penting, anak bebas ketagihan gajet dan perkembangannya tak terbantut. 😁
.
So sila tonton video di bawah sampai habis untuk ketahui langkah-langkahnya.

Kebanyakan ibu bapa yang dah cuba game book ni, mesti cakap--
"Saya tak ingat dah bila last anak minta ipad dan bila last anak tantrums everytime pergi family outing."
.
Yeayyyy alhamdulillah! Memang itulah misi kami. :)


 


 
 
 
 


Untuk order, klik sini :

Untuk pertanyaan, sila whatsapp 010 225 0494

Follow us, and be the first to know about our upcoming gamebook series:


0 comments: