I Lost My Wedding Ring

Few months ago—
I lost my wedding ring.
.
Kaum-kaum bini faham lah macam mana rasa bila hilang cincin kawen.
Macam hilang anak kot.

7 tahun pakai kat jari, and suddenly it's no longer there.
Rasa ralat sangat.
Rasa empty yang payah nak describe.
.
It was super hard to accept, 
and I cried like a baby for a week!
.
Bukan mengenangkan cincin tu atau harganya sangat.
Tapi the sentimental values and memories yang seolah-olah hilang bersama cincin tu.
7 tahun punya kenangan wei.
Banyak sangat cerita dia.
.
I cried when telling my husband about the loss.
He was disappointed, of course.
.
Tapi kata dia--
“Takpe lah. Dah bukan rezeki kita lagi. Lagipun it’s just a ring. And you're still my wife. Takde apa yang berubah pun.”
.
Indeed. 
Takde apa yang berubah.
Tapi tu lah. 
Dah nama pun pompuan. 
Memang dramatic cemtu lah sampai ke tua. 😑
.
Sejak kehilangan tu,
berkali-kali saya minta maaf pada suami (for being careless and losing the ring) walaupun dia sebenarnya okay je.
Dan berkali-kali juga saya berharap keajaiban akan berlaku dan cincin tu akan jadi milik saya semula.

Sampai setiap hari bangun tidur mesti terdetik dalam hati—
harap2 doa aku semalam akan termakbul hari ni.
.
Minggu demi minggu berlalu,
still takde apa-apa berlaku.
Hati semakin boleh terima bahawa cincin dah takde kat jari.
Walaupun kadang-kadang bila ambik wudhu macam ternampak-nampak je cincin tu kat jari. 
Pastu bila basuh pinggan asyik nak terpegang jari manis untuk betulkan cincin (dah jadi habit).
Dan setiap kali tu lah tetiba rasa sebak semula. 😭
.
Itu baru hilang cincin.
Tak boleh bayangkan orang yang hilang insan tersayang.
Mungkin terbayang-bayang orang tu lalu-lalu dalam rumah,
orang tu duduk kat dalam bilik, kat meja makan, dalam kereta, etc.
Pergh.
Semoga Allah terus beri kekuatan. 🙏
.
Yang aku ni baru hilang cincin je pun dah boleh nangis teresak-esak kat sinki basuh pinggan. 😑
.
Tapi sepanjang kehilangan cincin tu, 
I realize, sikit pun tak beri apa-apa perubahan pada suami saya. 
He is still as loving as ever. 
He still helps me in the kitchen every day. 
He still helps me doing house chores and cleaning the bathrooms. 
He still kisses my cheeks before he goes to work.
He still surprises me with special treats once a while. 
He still massages my feet when i lie down. 
He still holds my hand while driving. 
He still wraps my waist while walking in the mall.
He is still the same person I married 7 years ago!
.
Lepas beberapa bulan kehilangan cincin kawen tu,
baru saya faham maksud suami saya —
“It’s just a ring, and you’re still my wife. Takde apa yang berubah pun.”
.
It really is.
Takde apa yang berubah.
.
Walaupun cincin yang jadi simbolik ikatan cinta itu dah takde, 
tapi cinta itu masih ada.
Malah lebih kuat daripada hari pertama cincin itu disarungkan ke jari saya.
.
This loss not only taught me to be more cautious, but it made realized that—
love is not in the wedding ring.
It’s in the heart.
It should be manifested through deeds and attitudes.
.
And romantic isn’t merely about buying rings or expensive gifts.
It’s about the thoughtfulness, showing unconditional love and affection.
There’s no romantic in the ring.
It’s in the gestures.
.
Alhamdulillah,
I learned my lesson.
.
And today—
my husband surprised me with a new ring. 😁
.
Saya happy dan bersyukur, of course.
But not because of the ring anymore.
Because of the true meaning of love and romance my husband taught me.
.
He said —

“Ini cuma hiasan kat jari. Tak melambangkan apa-apa pun. Our marriage should be symbolized by ourselves. Peluang beli cincin ni ada banyak. Tapi peluang untuk “kita" cuma sekali. Asalkan kita jaga hubungan ni dengan baik, insyaAllah everything else will fall into place. Papa harap cincin baru ni boleh buat Mama happy semula."
.
Anddddddd I cried a river again. 😭
So apa beza hilang cincin dengan dapat cincin baru kalau dua-dua pun buat kau nangis? 😒
.
Terima kasih Pa for this new ring.
Walaupun bukan senang nak cari cincin untuk bini yang jari manis nya sama saiz dengan ibu jari kaki. 😂

I love you.



"Sebab mak pun tak cakap elok-elok."

Tadi ada sorang anak jiran datang rumah saya. 
Dengan muka monyok dia bagi salam, 
terus melangkah masuk bila saya bukakan pintu. 
Dia punya monyok kalah orang putus cinta. 
Padahal umur baru 10 tahun. 😂

Me: Kenapa pulak ni? 

Anak jiran: Takde pape. 

Me: Kalau takde pape kenapa datang rumah acik? Dengan muncung macam kuda laut. Takkan takde pape? 

Anak jiran: Bosan duduk rumah. Mak saya marah2. 

Me: Mak awak marah mesti bersebab. Kan? 

Anak jiran: Entah la. 

Me: Cuba lah bincang elok2. Kalau awak cakap elok2, mesti mak awak pun lembut hati dengan awak. 

Anak jiran: Macam mana nak cakap elok2? Mak saya pun tak pernah cakap elok2. Dengan ayah saya pun dia tak pernah cakap elok2. 

😑
CHECKMATE. 

That is how we affect our children with our attitude and behaviour.

They see. 
They imitate. 
And they become. 

Kita semua tahu fakta ni. 
Tapi SELALU LUPA! 

Kita selalu lupa nak tunjuk akhlak yang baik depan anak-anak. 
Sedangkan, we always expect good akhlak from the children, all the time. 

Memalukan.
Kan? 

Anak jiran yang datang rumah saya tadi, bukan setakat datang untuk didengari. 
Tapi untuk menyampaikan peringatan kepada diri saya juga. 

If you ask me, siapa yang paling patut baca buku parenting #3Kertas3Krayon3PenselWarna dan #WhySoSeriousParents
my answer would be--
ME. 

As parents, we should always be reminded and equipped ourselves with the right knowledge, 
EVERY SINGLE DAY. 
It's very important to know how to be a good parent, to not only show good akhlak in front of the kids, 
but also behind them. 

Sebab kita sentiasa ada these little beings around yang sentiasa perhatikan perangai kita, 
mencontohi perbuatan kita, 
dan menjadi SEPERTI KITA. 
They imitate the energy, the vibes and the language inside us. 

Remember--
If you don't like the way your child responds to you, 
change your response towards him (and everybody else) first. 

Always try to be that person you want your children to be. 
Sebab cara paling efektif untuk ubah sikap anak adalah dengan mengubah sikap diri sendiri. 

So malam ni, 
kita renungkan sama-sama. 
Yang dah lepas, biar lah lepas.
Maafkan diri sendiri, 
dan terus berazam untuk jadi lebih baik setiap hari. 

Bukan hanya untuk anak-anak, 
tapi untuk diri sendiri--
agar layak dapat redha Allah. 

#TerimaKasihAnakJiran
#ThatsWhyIHaveMyBooksWithMeAllTheTime
#INeedToBeRemindedAndSlappedEveryday😂
#3Kertas3Krayon3PenselWarna 
#WhySoSeriousParents 
#SharingIsEmpowering



Bila Anak Tanya Soalan Pelik-Pelik

A friend of mine complained --

"Babe, anak aku selalu tanya soalan-soalan pelik-pelik. Yang memang takde jawapan. Pening aku nak menjawab. How do i stop that?"

Saya jawab pada dia--
"Layan je. Fasa tu takkan lama."

Makin stress kawan tu. 
Mungkin dia menyesal jugak mengadu dengan saya. 
Padan muka dia. 😂

So far, 
cara yang paling effective yang saya buat bila Haikal tanya soalan pelik-pelik adalah--
asking him back.
.
Anak tanya, 
kita tanya dia balik. 
Dia tanya lagi, 
kita tanya dia lagi. 
Dia tanya lagi, 
kita bagi bagi bagi lagi.

Sampai akhirnya dia annoyed dan berambus. 😁
Tapi beberapa minit kemudian, dia pasti kembali lagi dengan soalan yang lain pula. -_____-

But NEVER stop them from asking. 
Bila anak bertanya, means their brain is functioning dan stimulasi ransangan sedang berlaku. 
Dan bila kita tanya dia balik, 
kita sedang menggalakkan lagi stimulasi tersebut.
.
So chill, my friend. 
Your child is just being child. 
He/she is developing and growing rapidly. 
This mind*ucking phase won't last forever, trust me. 😂
Sikit masa lagi, kita pula yang akan rindukan soalan-soalan pelik daripada anak.
.
So for the time being, 
LAYAN JE.
.
Saya kongsikan some weirdest questions yang Haikal pernah tanya :

1) "Nanti bila Haikal dah besar, Haikal dah kawen, siapa yang akan jadi anak Haikal?" 
😑

2) "Kenapa haiwan tak pakai baju?" 
(Pergi la tanya haiwan. Tanya mama buat apa. 🐖😂) .
.
3) "Kenapa rambut melekat kat kepala, kat kening, dan dalam lubang hidung?" 
(Excuse me, sir. Anda terlupa sebutkan beberapa tempat lagi. 😂) .
.
4) "Mama, kenapa taik lalat boleh melekat kat badan orang, lepas tu boleh tumbuh bulu?" 
(hmm good question 💆) .
.
5) "Mama, kenapa traffic light takde warna purple and silver and blue and pink?" 
(Traffic light kat planet lain mungkin ada sayangku. Goodbye, earth!) .
.
Semoga kita semua survive fasa yang sangat "mind blowing" ini. 
We can do this.
.
Let's sleep (die) now. 
Tomorrow got moreee questions to be wasted. 😂🔫

Selamat malam, semua. 
.
#WakeMeUpWhenSeptemberEnds
#OrWhenTheirQuestionsEnd
#MyBrainNeedsToRest
#HaikalsLogic



Anak Tonton Video Lucah Di Phone Ayah.

I received this message from a mother --

"Jiji, tolong saya. Tension sangat tak tahu nak ngadu kat siapa. Saya baru dapat tahu anak saya suka tengok video lucah kat phone ayahnya. Anak saya tu baru 8 tahun. Saya tak tahu macam mana dia boleh jumpa video tu, dan saya tak tahu suami saya ada simpan video2 sebegitu dalam phone! 😭 Sebelum ni memang kitorang bagi anak layan gajet setiap malam sebelum tidur. Sama ada tengok phone saya atau phone suami. Tapi lately, dia dah taknak phone saya, asyik nak phone ayah je. Pastu dia suka tengok sorang-sorang, sembunyi-sembunyi. Kalau orang datang dekat, dia marah. Sejak saya tahu anak saya tengok video lucah tu, luruh hati saya. Kecewa sangat! Kecewa dengan anak satu hal, kecewa dengan suami pun satu hal (sebab simpan video2 macam tu). Saya dah marah anak saya, dan berjanji takkan beri dia phone lagi lepas ni. Serik! Suami saya pun dah denda anak saya macam-macam. Tapi bila saya suruh suami saya delete video2 tu, dia macam endah tak endah. Tak ambil serius dan tak rasa bersalah. Sedih sangat.”
.
Hmm.
This message not only makes me speechless, 
but it also makes me realize—
how scary the world we are living right now. 
And how scary technology can be bila ia sampai ke tangan-tangan yang salah. 😣

Pernah tak kita terfikir, 
apakah jenis “dunia” yang akan kita wariskan kepada anak-anak,
dengan keadaan sikap dan mentality generasi kita sekarang yang dah cukup "sakit" dan menyeramkan?
.
Don't blame the children, 
Don't blame technology, 
Don't blame gadgets--
kalau diri kita sendiri sebenarnya yang TAK LAYAK guna benda-benda tu, sebab tak mampu "handle" diri sendiri! 

I know I'm not the best person to answer this message from this unfortunate mother. 
In fact, saya dah pun suruh dia dan suami rujuk isu ini kepada pakar psikologi dan pakar kaunseling yang jauh lebih mahir memulihkan keadaan.
.
But that doesn’t mean I can simply stop thinking about this family. 😩
Sebab saya percaya, 
ramai lagi yang mungkin tengah menghadapi situasi yang sama.
Atau lebih teruk, 
yang tak tahu pun dia sebenarnya sedang menghadapi situasi ini. 
.
Sebagai ibu yang masih merangkak dan cetek dalam dunia keibubapaan, 
this is such an alarming situation for me. 
"Penyakit" macam ni boleh merebak sekelip mata, 
dan tak mustahil untuk berlaku kepada sesiapa pun.
Na’uzubillahi min zalik!
.
Dear parents --
PLEASE. 

Let’s prevent this from spreading. 
Let’s muhasabah, 
and make a difference to ourselves. 
.
Tak usah berangan nak ubah anak-anak, 
kalau diri sendiri pun susah nak diubah. 

Pejam mata, 
dan tanya diri--
.
1) Setiap kali anak buat salah, adakah aku yang membenarkan kesalahan itu berlaku?
.
Adakah setiap sikap buruk anak itu, sebenarnya ada pada aku juga?
Adakah setiap tindakan salah anak itu, sebenarnya dicontohi daripada aku?
Adakah hobi anak “tonton video lucah” itu, sebenarnya hobi aku juga?
.
Thennn we'll realize, the answer is always —
YES YES YES.

Ibu punca bagi segala punca adalah--
KITA.
.
Yang patut dimarah dirotan dibantai didenda sebenarnya adalah--
KITA. 

Yang patut berubah dan perbaiki diri adalah--
KITA.
.
Anak-anak cuma—
IKUT KITA. 
.
Sebab anak-anak kecil kita ni belum mumayyiz, tuan.
Belum tahu baik buruk. 
Kalau tuan marah, pukul dan denda anak hanya kerana menonton video lucah yang sebenarnya dimuatturun oleh tuan sendiri—
maaf cakap, tuan sebenarnya tak mengajar dia apa-apa, malah buat dia bertambah keliru.
.
Keliru sebab--
tuan katakan perkara itu SALAH, tapi tuan membiarkan perkara salah itu mendiami phone tuan.
Tuan katakan perkara itu salah, tapi sikap tuan sendiri tak menggambarkan langsung bahawa perkara itu salah. 
.
Tuan,
the scariest thing about having children is not when they don’t listen,
but when they’re ALWAYS watching,
and becoming the “vibes” of the parents.
.

2) Who am I and what I do, when no one's watching?

Tanya diri--
Siapa aku, bila tiada siapa2 yang melihat?
Bagaimana sikap aku, bila tiada siapa2 di rumah?
Bagaimana nafsu aku, bila tiada siapa2 di sekeliling?
Bagaimana iman aku, bila tiada siapa2 yang tahu? 
.
Di mana IHSAN aku, 
yang sepatutnya yakin bahawa Allah itu sentiasa melihat apa yang aku kerjakan? 
.
Kita simpan video-video lucah itu, untuk apa? 
Kita tonton video-video itu, untuk apa? 
.
Sedangkan kita dah LAMA TAHU—
perkara sebegitu hanya menggelapkan hati, menutup pintu rezeki, menghijab doa, dan menghilangkan cahaya pada wajah. 
.
Tapi kita tak kisah pun. 
Masih pilih untuk bertuhankan nafsu.
Kita tak kisah langsung Allah itu melihat. 
Kan? 
.
Bak kata Ustaz Zamri malam tadi—
“Jangan mimpi nak anak-anak soleh solehah, kalau mak bapak sendiri pun tak pandai jaga iman, tak pandai kawal nafsu.”

😭

Saya harap, kita semua dapat ikhtibar dari mesej yang dikirimkan kepada saya ini. 
Dan kita doakan Allah beri penyelesaian yang terbaik untuk si pengirim mesej tersebut.

Semua orang buat silap, 
semua layak dapat pertolongan Allah untuk berubah, 
dan semua orang mampu berubah insyaAllah. 
.
Hari ni Jumaat, yang jatuh dalam 10 hari pertama Zulhijjah.
Asbab hari baik begini, 
semoga Allah sudi pandang kita,
sambut doa kita, 
dan terima taubat kita. 

Jom sibukkan diri mencari redha Allah, 
agar syaitan dan nafsu takde ruang langsung untuk menggantikan tuhan dalam hati-hati kita.