Bila Anak Tanya Soalan Pelik-Pelik

A friend of mine complained --

"Babe, anak aku selalu tanya soalan-soalan pelik-pelik. Yang memang takde jawapan. Pening aku nak menjawab. How do i stop that?"

Saya jawab pada dia--
"Layan je. Fasa tu takkan lama."

Makin stress kawan tu. 
Mungkin dia menyesal jugak mengadu dengan saya. 
Padan muka dia. 😂

So far, 
cara yang paling effective yang saya buat bila Haikal tanya soalan pelik-pelik adalah--
asking him back.
.
Anak tanya, 
kita tanya dia balik. 
Dia tanya lagi, 
kita tanya dia lagi. 
Dia tanya lagi, 
kita bagi bagi bagi lagi.

Sampai akhirnya dia annoyed dan berambus. 😁
Tapi beberapa minit kemudian, dia pasti kembali lagi dengan soalan yang lain pula. -_____-

But NEVER stop them from asking. 
Bila anak bertanya, means their brain is functioning dan stimulasi ransangan sedang berlaku. 
Dan bila kita tanya dia balik, 
kita sedang menggalakkan lagi stimulasi tersebut.
.
So chill, my friend. 
Your child is just being child. 
He/she is developing and growing rapidly. 
This mind*ucking phase won't last forever, trust me. 😂
Sikit masa lagi, kita pula yang akan rindukan soalan-soalan pelik daripada anak.
.
So for the time being, 
LAYAN JE.
.
Saya kongsikan some weirdest questions yang Haikal pernah tanya :

1) "Nanti bila Haikal dah besar, Haikal dah kawen, siapa yang akan jadi anak Haikal?" 
😑

2) "Kenapa haiwan tak pakai baju?" 
(Pergi la tanya haiwan. Tanya mama buat apa. 🐖😂) .
.
3) "Kenapa rambut melekat kat kepala, kat kening, dan dalam lubang hidung?" 
(Excuse me, sir. Anda terlupa sebutkan beberapa tempat lagi. 😂) .
.
4) "Mama, kenapa taik lalat boleh melekat kat badan orang, lepas tu boleh tumbuh bulu?" 
(hmm good question 💆) .
.
5) "Mama, kenapa traffic light takde warna purple and silver and blue and pink?" 
(Traffic light kat planet lain mungkin ada sayangku. Goodbye, earth!) .
.
Semoga kita semua survive fasa yang sangat "mind blowing" ini. 
We can do this.
.
Let's sleep (die) now. 
Tomorrow got moreee questions to be wasted. 😂🔫

Selamat malam, semua. 
.
#WakeMeUpWhenSeptemberEnds
#OrWhenTheirQuestionsEnd
#MyBrainNeedsToRest
#HaikalsLogic



0 comments: