SIMPLE PHONICS GAME

Hai, Assalamualaikum! 

Pheww boleh tahan jugak la dua hari jaga anak demam. 
Eyebags dua bakul, sis. 
Dua bakul penuh, sis. 😑

Terima kasih kepada yang mendoakan Haikal. 
Dia dah okay dah. 
Dah pergi sekolah pun hari ni. 

Anyway, hari ni saya nak share salah satu aktiviti yang saya buat dengan Haikal masa dia domam hari tu. 
Just a simple Phonics game, 
tapi Haikal seronok main. 
Main game ni terus hilang demam dia. 
Ok tipu. 😂

So, begini caranya. 
(sambil korang baca explanation di bawah, 
sambil refer video okay!)

SIMPLE PHONICS GAME. 





U will need;
Apa-apa coloured blocks (saya guna morphun blocks) 
Coloured pen (ikut warna blocks tadi). 
.
Stage 1:
Recognizing & practicing letter sounds. 

Tuliskan huruf pertama dalam ejaan setiap warna. 
Contohnya, 
B untuk Blue, 
dan tulis menggunakan pen warna biru. 
R untuk Red, 
dan tulis menggunakan pen warna merah. 

Kemudian beri anak sebut berulang kali sehingga dia boleh relate the sound of B (beh) dengan perkataan Blue tadi. 

Refer video untuk lebih faham ye. 

Stage 2:
Arranging blocks according to colour pattern, and the first letter sound. 

Next step adalah susun blocks tadi, 
mengikut warna pattern yang dah dituliskan. 
Sambil susun, 
relate kan juga dengan bunyi huruf pertama untuk setiap warna. 

Supaya anak mampu susun mengikut bunyi dan huruf, 
dan bukan mengikut warna dakwat pen pada kertas.

Stage 3:
Increasing difficulty level. Tambah warna dalam satu pattern. 

Bila anak dah lulus stage 2,
tambah warna dalam satu pattern. 
3-4 warna in a row. 
Dan rumitkan lagi susunan warna. 

Stage 4:
Make it more difficult. No more colour hint. 

Jangan gunakan pen berwarna dah. 
Tulis first letter of each colour, dengan satu warna sahaja. 
Saya guna pen hitam. 
Means, anak kena recognise the sound betul-betul to find the colour dalam pattern tersebut. 

Untuk jadikan ia lebih mencabar dan lebih kejam 😂
make the pattern LONGER. 
Dan anda boleh layan hindustan sambil kopek kuaci sementara tunggu anak siapkan satu pattern tu. 
Muahah. 

.
Selamat mencuba, 
dan semoga aktiviti ni memberi manfaat. 

Ok now. 
Ada sesiapa jual ubat eyebags? 😑


p/s: Maafkan saya, sebab video ni agak gelap. Tapi takpe. Biarkan video ni gelap gelita, asalkan hidup saya terang benderang bila ada awak di sisi. Ciakk

#tibatiba
#nakjugakdia
#muntoh
😂

0 comments: