Yeayyyy Haikal dah sunat! ;D (Pengalaman Peribadi dan Tips Sunat / Khatan Anak Lelaki)

Ok seperti yang dijanjikan-- 
pengalaman sunatkan anak. 

Fuhhh ternyata pengalaman bersunat bukan saje menggerunkan si anak dan burungnya 😂, tapi juga menggelupurkan jiwa si ibu. Si bapa toksah cakap lah. Belum jumpa doktor dah terkumat kamit berzikir mulutnya. Aiii lain macam nervous tu bang. Terkenang kisah lama ke? 😂

Tapi sungguh. 
Memang berdebar. 

No wonder para ulama galakkan khatan anak lelaki sebelum mencecah umur 3 bulan. Supaya boleh minimakan kesakitan dan percepat proses penyembuhan. Dan memang betul, bila saya tengok anak2 buah lelaki yang sunat masa baby, memang jauh lebih mudah, lebih cepat baik, dan lebih senang jaga.  Walaupun mak bapak tetap berdebar, at least si anak tak berdebar hahah. 

Tapi nak buat macam mana, Allah tak izinkan kami sunatkan Haikal seawal itu dulu, maka terima je lah Haikal kena sunat bila dah besor. 💁

Tapi secara peribadi, saya rasa ada baiknya juga sunatkan anak bila dah besar sikit. Sebab dia boleh belajar untuk manage rasa sakit dan atasi ketakutan diri. 😌 

Dan apa yang saya perasan, "kematangan" Haikal naik level 999 lepas dia sunat. Entah lah. Tapi cara dia react to situations dan cara dia berfikir agak berbeza. Tak tahu la pulak macam mana "penghijrahan burung" boleh beri kesan kepada cara berfikir. 😂



Ramai yang tanya, macam mana saya pujuk Haikal untuk bersunat. Ok macam yang saya pernah post sebelum ni, sebenarnya Haikal yang minta sendiri untuk disunatkan masa hari jadinya 31 Oktober lepas. 

Haa bunyi macam senanggg je kan. 

Tapi hakikat yang ramai tak tahu ialah--
ini sebenarnya percubaan ketiga kami untuk sunatkan Haikal selepas 2 kali gagal sebelum ni sebab Haikal takut lalu melarikan diri. 😂

Masa Haikal umur 6 tahun, 2 kali kitorang pernah register Haikal untuk sunat sebab DIA NAMPAK MACAM DAH BERSEDIA. Tapi rupanya bila sampai kat katil bedah tu, lintang pukang dia melarikan diri. Maka pasrah lah kami berdua apabila melihat reaksi Haikal dan wajah doktor yang saling tak tumpah seperti ini 😑

Nak buat macam mana-- kami yang pilih untuk tak mahu menipu dan memujuk Haikal dengan ayat "sunat tu tak sakit". In fact, kitorang sentiasa cakap SUNAT TU SAKIT, BUT IT WILL MAKE YOU STRONGER AND HEALTHIER. And kitorang siap tunjuk video prosedur sunat tu kat Haikal to make him mentally aware tentang proses yang bakal dilaluinya. 

Hmm aku pun tak tahu la kitorang ni mak bapak "telus" level apa. 😂

Tapi to be honest, kitorang sangat tak setuju dengan kaedah "tipu sunat" dengan mengatakan "sunat tu tak sakit" atau "rasa macam kena gigit semut jurrr" semata2 nak anak menyerah diri dan senangkan kerja kita. 

No way!
Yang nak kena sunat ialah anak. 
Yang nak menanggung sakit ialah anak. 
Macam mana kau tergamak menipu dia?
Tell them the truth and wait until they're ready!

"Uihh kalau camtu sampai ke besor la anak aku tak sunat sebab awal2 dah bagitahu sakit."

Tak. 
Kau yang sedang underestimate anak kau sebenarnya.
Padahal anak2 ni fitrahnya lebih berani dari apa yang kita sangka.
Diorang sebenarnya suka ambil risiko dan sahut cabaran.
Kita yang dewasa ni je yang terlalu banyak fear dan suka overthink sampai mempengaruhi fitrah anak.

Just tell them the truth!
Bila anak dah aware tentang fungsi sunat dan proses sunat, dia sendiri akan slowly develop that readiness dan willing untuk disunatkan. Percayalah, 
and stop underestimating your child. 

I'm confident to say this sebab saya dah lihat buktinya--
pada Haikal. 💁

Pada pagi hari jadi dia tu, sebelum ke sekolah, Haikal beritahu papanya, 
"Pa, sempena birthday Haikal hari ni, Haikal nak hadiahkan diri sendiri. Haikal nak sunat."

Tepat jam 2.30pm, kami pick up Haikal dari sekolah, terus ke klinik, dan lepas 15 minit, semua settle. 
And just like that-- 
Haikal dah sunat.
Alhamdulillah 😊

Memang mudah. 
Tapi kemudahan ni datang selepas setahun lebih kami lakukan persediaan mental terhadap Haikal, dan selepas 2 kali kami gagal nak sunatkan Haikal. 

Tapi despite semua "drama" yang Haikal tunjukkan sepanjang proses persediaan mental tu, we strongly believe--
masanya akan tiba, Haikal akan bersedia, dan semuanya akan mudah. 

Dan akhirnya hari ni kami dapat lihat--
kuasa Allah yang sentiasa mengikut sangkaan hambaNya. 
Dengan begitu2 saje-- 
Haikal minta disunatkan. 😊

But of course Haikal tak sunat sambil senyum.
Of course Haikal menangis, especially masa cucuk bius tu. 

Sebab memang--
SUNAT ITU SAKIT. 

Tapi sebab he's aware and mentally ready, masa nangis tu, Haikal tak memberontak. Dia cuma pandang wajah saya dan minta saya gosok dahinya, sementara tangan dia genggam kuat pergelangan tangan saya. 

I could feel his pain. 
But i could feel his braveness too 😊

Keluar dari bilik doktor, Haikal tengok "burung" dia dan sayup2 saya dengar Haikal cakap dengan suara bergetar, 
"Alhamdulillah Haikal dah sunat." 
😂

Hari ni genap 15 hari lepas Haikal sunat. 
Alhamdulillah masa hari ke-7 Haikal dah boleh pakai seluar, dah boleh main bola, dah boleh naik basikal. Walaupun berderau darah mak dia tengok anak tetiba naik basikal 😑

Apa pun, lega sangat urusan jaga Haikal dan proses penyembuhan dia dipermudahkan. Mak dia pun takdelah tak cukup tidur sampai eyebag sebakul ke apa. Semuanya mudah alhamdulillah. 

Tapi ada sekali tu, masa Haikal tengah terlantar dengan kain pelikatnya, dia tiba2 cakap, 
"Mama, i miss your cuddles. Bila Haikal dapat peluk mama kuat2 lagi? Bila nak peluk je sakit." 

Lalu termenitiklah air mata si ibu berhati tisu ini 😭
Tapi bila dah boleh main bola apa semua tu, langsung tak ingat nak peluk mak kau kan. 
Pakpompakmustapeyy betul 🙄

Sekian, begitu lah kisah sunat anak teruna saya. Dan sebagai orang yang baru sangat pengalamannya, let me share some of my personal tips.


SEBELUM SUNAT:

1. Stop tipu anak cakap "sunat tu tak sakit". Tell them the truth. Dan dalam masa yang sama, ulang2 kebaikan dan ganjaran yang dia dapat lepas sunat. 

2. Jangan momokkan sunat sebagai denda atau hukuman bila anak buat salah. Contohnya, "Siap kau. Satgi mak sunatkan kau baru tahu!"

3. Ada banyak kaedah sunat: Smart Clamp, Jahitan, Sutureless, etc. Do some readings dan pilih lah yang paling kena dengan keadaan fizikal anak dan kemampuan kewangan. Jumpa doctor dan tanya betul2 dulu. Jangan setakat ikut cakap2 orang. Jiran sebelah guna teknik clamp, kau pun nak clamp. Si Abah guna batang pisang masa sunat tahun 1988 dulu, kau pun nak anak guna batang pisang. Tanya doktor dulu. Yang nak disunatkan ialah burung si anak, bukan burung abah atau burung jiran sebelah. 

4. Tak salah nak bagi reward untuk raikan anak sunat. Bagi la hadiah apa pun. Tapi yang paling penting, fahamkan anak tentang kebaikan sunat itu sendiri. Hadiah iu sampingan je, tapi manfaat yang lebih besar adalah daripada proses sunat tu sendiri. 



SEMASA SUNAT:

1. Sebelum masuk bilik bedah, make sure anak dah makan, dah buang air dan dah bersihkan diri. 

2. Teman anak kat bilik bedah dan tenangkan dia supaya tak meronta. 

3. Ajar anak teknik pernafasan masa cucuk bius untuk minimize rasa sakit. 

4. Jangan sesekali cakap kat anak, "Jangan nangis. Anak lelaki mana boleh nangis. Malu orang tengok." Nonsense! Biarkan anak menangis. Itu fitrah manusia. Orang tengah sakit, takkan nak expect dia senyum pulak? -____-

5. Nak bagi gajet masa sunat? Terpulang. Mungkin berguna juga. Banyak kajian menunjukkan screen time boleh bertindak sebagai "painkiller" dan hilangkan sakit dalam masa 3 saat. Tapi bagi saya, bila lagi anak nak belajar manage rasa sakit kalau bukan time sakit itu sendiri. 😊 Lagipun proses sunat tak ambil masa lama. 10-15 minit je.


SELEPAS SUNAT 

1. Penjagaan lepas sunat bergantung kepada kaedah yang digunakan. Tapi benda basic yang parents kena tahu: tempat luka potong tu perlu sentiasa kering untuk elakkan infection. Lepas buang air atau lepas mandi, kena letak anak kat tempat berangin supaya cepat kering. Ada yang suggest guna hair dryer (without heat) atau kipas USB tu.

2. Kalau doktor ada bagi antibiotic, makan ikut masa yang ditetapkan. Doktor yang sunat Haikal tu cakap, banyak kes yang burung swollen dan infected sebab tak makan antibiotic. Hmm kesian burung 😑

3. Rancang aktiviti masa anak "berpantang". 3-4 hari pertama anak akan banyak baring je. So diorang akan rasa bosan kalau takde aktiviti. So selain tengok TV, main game, dan main phone, rancang la jugak aktiviti lain yang boleh dibuat sambil baring. Macam Haikal, dia banyak main Haikal's Game Book, main lego dan baca buku. Sebelum sunat memang dah standby banyak2 buku baru supaya dia excited nak baca. Haikal selalunya lepas 1-2 hours TV, dia akan switch off sendiri dan cakap "i need to refresh my brain." Ok whatevsss 😌

4. Bab makan, seminggu pertama tu pantang dulu makan udang, sotong, kerang, ketam, telur, etc. Banyakkan ikan isi putih dalam menu anak. Seeloknya ikan haruan. Macam Haikal, memang hari2 makan haruan. Tapi saya variasikan cara masakan. Haruan sup, haruan bakar, haruan goreng, haruan stim, haruan masak kicap, haruan kari, etc. Andd banyak makan buah. Vitamin C boleh cepatkan penyembuhan. 

5. Cara basuh kencing: Boleh guna syringe atau isi air dalam mangkuk kecik (campur sikit dengan saline solution) dan rendamkan hujung 🐦 beberapa kali sampai yakin bersih.  

Ok dah. Tu je. 
Fuhh dah lama tak tulis pepanjang cemni. 😂

Semoga perkongsian saya ni dapat beri kebaikan kepada ibu bapa yang plan nak sunatkan anak masing2 tak lama lagi.


 


Kepada anak2 yang bakal bersunat--
GOOD LUCK. 
Don't worry. Sunat tu tak sakit pun. 
Bahahahah 😁

3 comments:

yayang laling said...

puan, terima kasih atas perkongsian. suspen juga saya ada 2 anak teruna 6 dan 7 tahun yang akan bersunat juga.

NorrShakor said...

pergh! mmg lamer x nulis pepanjang gini..sy pun de sorang ank teruna ni..nebes gak ni nak sunatkan...dok rancang2 umur bp sesuai nk sunatkan diri.tkasih info awk ni ..berguna nnt bila nak bujang sy nak sunat..hahaha..

afzan sky said...

Puan, terima kasih atas perkongsian. Saya ada anak lelaki 6 dan 8 tahun yang akan bersunat tak lama lagi, inshaallah. Namun teringat kata-kata anak yang berumur 6 tahun tu. Dia kata dia tak nak bersunat sebab tak nak jadi girl! Haha, ya bila mana kami (ibu bapa) bagitahu yang adik perempuan mereka dah bersunat masa baby dulu ;)